Digitale kaart Molenwaard 1.0 opgeleverd

Jacques Verhagen biedt de digitale kaart aan wethouder Boender aan

Donderdagavond 2 februari werd door Jacques Verhagen de eerste versie van de digitale kaart van Molenwaard aangeboden aan wethouder Kees Boender. De digitale kaart Molenwaard geeft een visuele weergave over cultuurhistorie, archeologie en natuur binnen de gemeente.

De gegevens die daarvoor nodig waren, zijn verzameld door een collectief van lokale verenigingen en organisaties uit de gemeente, onder de naam HANCA (Historie-Archeologie-Natuur-Collectief-Alblasserwaard). Een collectief met veel bevlogen mensen met passie en kennis over het gebied. Dat maakt deze database zo waardevol.

Waarvoor wordt de digitale kaart gebruikt?
De digitale kaart is eigenlijk een database, dat voornamelijk gebruikt gaat worden als de nieuwe omgevingswet in werking gaat treden. Bij deze nieuwe omgevingswet worden bestaande waarden en kwaliteiten van een locatie in beeld gebracht. Deze digitale kaart helpt om dit goed te doen. Want de digitale kaart geeft niet alleen aan waar de kwaliteiten en waarden liggen, maar ook hoe daarmee om moet worden gegaan bij een nieuwe ontwikkeling.

Wethouder Kees Boender toonde grote waardering voor de wijze waarop de verenigingen, dit zeer arbeidsintensieve werk, met eigentijdse middelen vorm hebben weten te geven.

Waar kan ik de digitale kaart vinden?
Momenteel is de digitale kaart nog niet toegankelijk voor een breed publiek. Het heeft dan ook de functie als database en is geen website. De HANCA denkt al na over een volgende fase, namelijk: de mogelijkheid om de database toegankelijk te maken voor een breed publiek, met aanvullende informatie over bijvoorbeeld toerisme en recreatie. Hierover zal HANCA zich de komende tijd gaan beraden.

Archeologie in database
Advies