Energietransitie in gang gezet in de AV!

Zo’n 75 agrarische ondernemers kwamen donderdagavond 22 februari naar de vervolgbijeenkomst ‘Energie besparen en opwekken in de Agrarische Sector. De avond werd georganiseerd door de  LTO afdeling Alblasserwaard-Vijfheerenlanden en de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) om te informeren over en te ondersteunen bij energie besparen en duurzame energie opwekken.

 

Er zijn bij een 12-tal agrarische bedrijven in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden energiescans uitgevoerd. Deze scans gaven de boeren inzicht in hun energieverbruik en waar kansen lagen om energie te besparen en/of op te wekken. Deze resultaten werden o.a. besproken tijdens de avond en daarnaast konden de agrariërs aangeven waar hun interesses nog meer lagen. Zo is er gesproken over een collectief zonneproject, energieopslag en biobrandstof.

De adviseur van OZHZ concludeerde dat de agrariërs in de AV heel energiebewust zijn. “Maar er liggen nog kansen om 10 tot 30 procent energie te besparen bij veel agrarische bedrijven. Ga aan de slag en zoek elkaar op! Gezamenlijk kunnen we de energiebeweging verder vorm geven.”

Bekijk het gehele verslag van de avond hier