Terugblik op de Nationale Archeologie dagen

Het evenement dat  de AWN  Lek en Merwestreek tijdens de Nationale Archeologiedagen bij het Huis te Merwede in Dordrecht organiseerde was een groot succes. De honderden bezoekers zijn alles te weten gekomen over de kasteelruïne.

Kinderen konden aan allerlei activiteiten deelnemen,  bijvoorbeeld boogschieten, historische balloncreaties laten maken, zelf een wapenschild maken of munten en pijlpunten zoeken met een metaaldetector. Groot was de teleurstelling voor sommigen dat ze de opgepiepte vondsten niet mochten houden…..

Maar zo gaat het in het echt ook, was de boodschap. Archeologische vondsten zijn immers niet van iemand maar van iedereen. Maar als troost gaan de beste zoekers  een prijs thuisgestuurd krijgen. Maar het draaide niet alleen om kinderspel, want ondertussen werden er op het kasteelterrein ook professionele grondboringen uitgevoerd om o.a. vast te stellen of er rond het kasteel ooit een gracht heeft gelopen. Veel bezoekers konden met eigen ogen aanschouwen hoe deze vraag in de loop van de dag positief beantwoord bleek te worden. Verder waren er kramen met echte vondsten uit de kasteeltijd, maar ook vondsten die door de Alblasserwaardse duikgroep van de AWN  uit de Giessen en Alblas zijn opgedoken. Verschillende bezoekers uit de Alblasserwaard kwamen met eigen vondsten langs om te laten determineren en dateren.

Wat opviel was dat de bezoekers lang bleven hangen en praten. Het was een aangename en leerzame dag voor de hele familie, ook dankzij het uitzonderlijke nazomerweer.


Links