Watersnood 1953; ramp en realiteit

Watersnood. AlblasserwaardOp 1 februari 2018 is het 65 jaar geleden dat watersnoodramp van 1 februari 1953 vooral het zuidwesten van Nederland teisterde. Vele doden, gewonden en enorme schade waren het gevolg. De ramp is bij degenen die het meemaakten in het geheugen gegrift. Ook de dorpen in de Alblasserwaard ontkwamen niet aan het wassende water.

De impact van de watersnoodramp in 1953 was groot. Maar wat was die impact nu in de Alblasserwaard? Jan Boele, voorzitter van de Historische Vereniging Binnenwaard neemt je mee terug in de tijd, tijdens de presentatie en een aansluitende lezing van het boek Watersnood 1953; ramp en realiteit. 

Deze avond gaat het vooral over de aanleiding tot de ramp in de Alblasserwaard, de dijkdoorbraak en de gevolgen voor de dorpen Oud-Alblas, Wijngaarden, Bleskensgraaf, Molenaarsgraaf, Brandwijk en Ottoland.

Maar wat betekent die ramp voor de waterhuishouding van vandaag de dag? Door klimaatverandering stijgt de zeewaterspiegel en valt er meer regen. Welke maatregelen nemen we nu in de Alblasserwaard en zijn die voldoende om toekomstige dreigingen het hoofd te bieden?

Aan de hand van uniek fotomateriaal neemt Jan Boele u mee met de route van het water op 1 februari 1953 en de dagen erna in de Alblasserwaard en geeft hij een doorkijkje naar de toekomst.

Datum:  Donderdag 1 februari 2018
Tijd:        Inloop vanaf 19.30 uur en aanvang om 20.00 uur
Locatie: De Spil
Willem van den Heerikweg 1
Bleskensgraaf